Utdöd fågelart hittad på Gotland
I helgen gjordes ett stort fynd långt ner i Lummelundagrottan på Gotland. Där hittades nämligen en hel flock med livs levande dronter, som man fram tills nu har trott varit utdöda sedan 1680-talet.
Det här är inte första gången en utdöd art har hittats igen. Olika snigelarter och fågelarter som man trott varit utdöda har återfunnits, men det här är den äldsta arten någonsin. Innan detta fyndet har man trott att dronter har varit utdöda sedan ungefär 1680.

Fåglarna hittades ungefär två hundra meter under marken i Lummelundagrottan på Gotland av en grupp grottkrypare. "Det var en väldigt häftig upptäckt. Jag har sysslat med speleologi och grottkrypning i över tjugo år och jag har varit med om många spännande saker, men jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om det här." säger speleologen Sten Eriksson, som var med vid händelsen.
Antalet fåglar som hittats är inte säkerställt, men man tror att det ska finnas en grupp med ungefär trettio dronter i grottan. Det är även oklart hur fåglarna har lyckats överleva i 340 år under marken och hur de kom did från första början, men ornitologer i hela landet har sina teorier, och på bara tre dagar har hundratals nyfikna fågelskådare från hela jorden besökt grottan för att få en glimt av dronterna. Dock har en stor majoritet av besökarna nekats tillstånd till att få se fåglarna. "Vi vill inte överföra några sjukdomar till dem. Eftersom fåglarna har levt isolerade så länge har de inte fått kontakt med sjukdomarna som människor nu för tiden bär på, och kan lätt bli sjuka och dö. Förhoppningsvis kan fåglarna få leva kvar i grottan i frid utan att vi behöver ingripa. Det skulle vara synd att behöva flytta dem till en djurpark," säger Björn Svensson, veterinär på Visbys djurklinik.
I nuläget vet man inte säkert vad som ska hända med dronterna, men för tillfället är hela grottan stängd för besökare för att skydda fåglarna.